X
ZATVORI
Vijesti
Petak, 07.07.2023
Lactalis BH otvorio novi pogon za proizvodnju mlijeka u Gradačcu

Najveći projekat kompanije u zadnjih 20 godina.

Investicija vrijedna 2,4 miliona eura.

 

Kompanija Lactalis BH otvorila je u Gradačcu novoizgrađeni pogon za preradu mlijeka u koji je uložila 2,4 miliona eura.
Postrojenje površine 788 m2 otvoreno je na svečanosti na kojoj su se prisutnima obratili generalni direktor Lactalisa BH Kenan Kečo, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH Kemal Hrnjić, ambasadorica Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic i šef Odsjeka za budžet i finansije Gradske služba za privredu, budžet i finansije Gradačca Samir Iskrić.


Nakon 11 mjeseci, koliko su trajali radovi na objektu, kompanija koja je jedan od nosilaca mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini postala je bogatija za novi UHT pogon, što će dovesti do povećanja proizvodnih kapaciteta trajnog mlijeka brendova Dukat i Alpsko mleko za 16%. Uz to, Dukat mlijeko i Alpsko mleko od sada dolaze u novom, modernijem i praktičnijem pakovanju sa brojnim prednostima.


Generalni direktor kompanije poručio je da Lactalis BH od 2007. godine posluje u našoj zemlji i da je od male kompanije izrastao u nosioca razvoja poljoprivrede u BiH.
"Tokom svog postojanja organizovali smo, educirali i razvijali proizvođače mlijeka. Smatram da smo uspjeli zadržati ljude na selu i da smo ih potakli na proizvodnju mlijeka. Podržali smo i naše farmere u njihovim investicijama i bili lojalan partner na kojeg se mogu osloniti. Samo u prošloj godini investirali smo 2,4 miliona eura, a naši brendovi Dukat, Alpsko mleko i Domaće blago su svakodnevnica na trpezama Bosne i Hercegovine", izjavio je Kečo.


Lactalis BH i njena mljekara Inmer najveći su izvoznik mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH sa učešćem od 30% od ukupnog izvoza naše zemlje. Ova kompanija na šest lokacija zapošljava blizu 300 radnika, a investicije u Gradačcu, jednoj od najvećih mljekara u BiH, imaju za cilj povećanje proizvodnih kapaciteta i doprinos većoj produktivnosti i energetskoj efikasnosti.
Za sljedeću godinu najavljeno je ulaganje dodatnih 1,3 miliona eura u ovu mljekaru kako bi, osim povećanja kapaciteta UHT linije bio proširen i kapacitet linije za jogurte. Ovim investicijama će biti unaprijeđen ne samo kvalitet proizvoda, već i uslovi rada svih uposlenika.

Kemal Hrnjić, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo FBiH, zahvalio se Lactalisu što investira u Bosnu i Hercegovinu i mogućava da mladi mogu ostati u našoj zemlji. Istakao je da više od 50% poljoprivrede u FBiH čini proizvodnja mlijeka te da je Lactalis pokretač tog razvoja, na ponos ovoj zemlji.


Ambasadorica Republike Francuske u BiH Christine Toudic je poručila da se svakodnevno bori da uvjeri francuske firme da dođu i posluju u BiH:

"Drago mi je da je Lactalis postigao toliki uspjeh da i drugi mogu doći i to vidjeti. Lactalis jeovdje, zašto ne bi mogli i drugi. Kad se hoće, onda se i može" izjavila je Toudic.


Da je Lactalis BH jedan od pionira razvoja koji je konstantnim ulaganjem učinio ne samo da postane prepoznatljiv kao brend, već i da korist ima Gradačac potvrdio je šef Odsjeka za budžet i finansije Gradske službe za privredu, budžet i finansije Gradačca Samir Iskrić, najavivši nove infrastrukturne projekte u industrijskoj zoni ovog grada.
Kao dugogodišnji partner u razvoju domaćeg tržišta, Lactalis BH svoju proizvodnju bazira na otkupu mlijeka najboljeg kvaliteta, proizvedenog na domaćim farmama, a kontinuirano reinvestira svoju dobit kako bi unaprijedio proizvodne kapacitete i povećao kvalitet proizvoda, te tako zadovoljio potrebe i očekivanja potrošača.

Pogledajte sve novostiLactalisBH d.o.o.
Kompanija Lactalis BH danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u BiH, a svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Godišnje preradimo preko 43 miliona litara mlijeka, a 50% gotovih proizvoda plasiramo na izvozna tržišta.

Kontakt info
  
Lactalis BH d.o.o. Gradačac
  
25. novembra 5, Gradačac, BiH
  
+ 387 33 564 572
  
+ 387 35 564 550
  
+ 387 33 564 590
  
info@ba.lactalis.com
BESPLATNI potrošački telefon 0800 86 455
Instagram