X
ZATVORI
Vijesti
Četvrtak, 05.01.2023
Lactalis BH pruža ruku podrške farmerima u Bosni i Hercegovini

Poljoprivredni proizvođači u BiH mogu računati na dodatnih 1.000.000 konvertibilnih maraka (KM) pomoći.

Lactalis BH odlučio je dati stabilnu podršku farmerima u Bosni i Hercegovini osiguranjem dodatnih 1.000.000 konvertibilnih maraka (KM) za primarnu proizvodnju, a razlog je želja kompanije da
doprinese stvaranju uslova za povećanje proizvodnje svježeg sirovog mlijeka, rast broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača i osiguranje stabilnog poljoprivrednog dohotka koji će poljoprivrednicima omogućiti adekvatan životni standard.


Naime, poljoprivredni proizvođači na teritoriji Bosne i Hercegovine susreću se s brojnim problemima, a zbog nezavidne pozicije u kojoj se nalaze, mnogi odustaju od proizvodnje. Razlozi za to su nemogućnost da se izbore sa visokim cijenama repromaterijala, nedovoljan broj visokokvalitetnih grla kao i česte prirodne nepogode s kojima su prisiljeni boriti se.


Poseban teret poljoprivrednim proizvođačima donijela je i pandemija koronavirusa koja je izazvala poremećaje u lancu snabdijevanja, inflaciju i druge posljedice koje su vidljive kako na domaćem, tako i na svjetskom tržištu. „Dodatnih 1.000.000 KM za poljoprivrednike je ključno kako bismo podržali i dodatno ojačali našu lokalnu ekonomiju i njen ogroman potencijal“, istakao je Kenan Kečo, generalni menadžer Lactalis BH.


Rezultat nagomilanih problema je sve manji broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača i smanjena proizvodnja, dok preostali proizvođači ostvaruju tek minimalnu dobit i upitno je bilo kakvo proširenje njihovih kapaciteta. Iz tog razloga Lactalis BH u saradnji s mljekarom Inmer, uz puno razumijevanje i solidarnost, želi sistemski i snažno nastaviti s podrškom daljem razvoju mljekarske industrije, kao i uspostavljanju pogodnog privrednog okruženja i dinamične privrede, zasnovane na prirodnim resursima i poslovnoj tradiciji.


Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari Inmer u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje od 1.500 domaćih farmera. Lactalis BH poznat je po svojim brendovima Dukat i Domaće blago, ali i brendovima Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel, koje distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine.

Pogledajte sve novostiLactalisBH d.o.o.
Kompanija Lactalis BH danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u BiH, a svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Godišnje preradimo preko 43 miliona litara mlijeka, a 50% gotovih proizvoda plasiramo na izvozna tržišta.

Kontakt info
  
Lactalis BH d.o.o. Gradačac
  
25. novembra 5, Gradačac, BiH
  
+ 387 33 564 572
  
+ 387 35 564 550
  
+ 387 33 564 590
  
info@ba.lactalis.com
BESPLATNI potrošački telefon 0800 86 455
Instagram