X
ZATVORI
Vijesti
Subota, 16.09.2023
Lactalis BH se pridružio Let's do it-u u Svjetskom danu čišćenja: Sakupljeno 1400 kilograma otpada u Sarajevu i Gradačcu

Tim Lactalisa BH i mljekare Inmer je, u saradnji s inicijativom Let's do it, cjelodnevnom akcijom čišćenja na dvije lokacije u Bosni i Hercegovini - na Bjelašnici kod Sarajeva i oko jezera Vidara kod Gradačca, obilježio Svjetski dan čišćenja. Rezultat akcije je skoro 1.400 kg otpada s fokusom na plastičnu i drugu ambalažu kao najteže nerazgradive ili teško razgradive zagađivače. Akcija čišćenja nastavak je usmjerenosti kompanije prema zaštiti okoliša i održivom razvoju, koje čine temeljne vrijednosti vodeće mliječne industrije u Bosni i Hercegovini i u svijetu - kompanije Lactalis. Pored akcije čišćenja, kod jezera Vidara je realizovana i akcija pošumljavanja.

”Svijet se suočava s brojnim izazovima, a oni koji posebno utiču na sve nas tiču se gomilanja otpada u okolišu, zagađenja i klimatskih promjena. Zato smo se i ove godine uključili u akciju povodom Svjetskog dana čišćenja koju pokreće inicijativa Let's do it, koja je povezala skoro cijeli svijet u misiji usmjerenoj ka čistijoj planeti i okolišu uopšte. Čvrsto vjerujemo da kao pojedinci treba i možemo da pravimo promjene, a zajedno možemo postići mnogo više na putu prema čistoj i zdravijoj planeti“, rekao je Dino Bajrić, direktor marketinga kompanije Lactalis u Bosni i Hercegovini. ”Kroz naše procese proizvodnje, distribucije i sveukupne poslovne prakse nastojimo raditi na smanjenju negativnog uticaja našeg poslovanja na okoliš. Trudimo se smanjiti potrošnju resursa, proizvodnju otpada i povećati reciklažu, a naša saradnja s dobavljačima također se temelji na principima održivosti i zaštite okoliša“ dodao je.

Kampanja povodom Svjetskog dana čišćenja, koja se u Bosni i Hercegovini vodi pod sloganom ”Kamo smeće?”, i ove godine ima za cilj potaknuti što veći broj pojedinaca i organizacija da se uključe, preuzmu svoj dio odgovornosti i napora za čistiju i zdraviju planetu. Kroz lokalne inicijative i akcije čišćenja, edukacije o upravljanju otpadom, podsticanje na odvajanja te recikliranja otpada i širenja svijesti važnosti očuvanja prirode, grupacija Lactalis pokazuje da se svako djelo računa.

Za dvije godine sva ambalaža Lactalisa će se moći reciklirati

Lactalis grupacija se obavezala da će do 2025. godine 100% ambalaže sadržati informacije o upravljanju otpadom, kao i da će povećati količinu recikliranog materijala uključenog u ambalažu. U narednim godinama Lactalis će raditi na uvođenju ambalaže
koja je 100% reciklabilna. Kao globalni lider u proizvodnji mliječnih proizvoda, Lactalis prepoznaje svoju odgovornost prema planeti i zajednici, te aktivno radi na stvaranju pozitivnih promjena kroz održive prakse.

O kompaniji Lactalis BH
Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje od svojih 1.500 kooperanata - domaćih farmera. Kompanija Lactalis osnovana je prije 90 godina a u Bosni i Hercegovini je poznata po svojim brendovima Dukat, Domaće blago, Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel - posebno dizajniranu liniju proizvoda bez laktoze, koje proizvodi ili distribuira na našem tržištu.

Pogledajte sve novostiLactalisBH d.o.o.
Kompanija Lactalis BH danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u BiH, a svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Godišnje preradimo preko 43 miliona litara mlijeka, a 50% gotovih proizvoda plasiramo na izvozna tržišta.

Kontakt info
  
Lactalis BH d.o.o. Gradačac
  
25. novembra 5, Gradačac, BiH
  
+ 387 33 564 572
  
+ 387 35 564 550
  
+ 387 33 564 590
  
info@ba.lactalis.com
BESPLATNI potrošački telefon 0800 86 455
Instagram