X
ZATVORI
Vijesti
Utorak, 30.11.2021
Tri najvažnije razlike između pravog sira i zamjene za sir

Čitajte deklaracije, budite sigurni što kupujete

Ako planirate kupiti zdravu namirnicu sir, pripremite se na čitanje oznaka na proizvodima na policama trgovina. Jer, ukoliko ne obratite pozornost na deklaraciju može vam se dogoditi da umjesto sira kupite nadomjestak koji nema istu hranjivu vrijednost niti okus namirnice koju ste željeli. Ukratko, proizvod s oznakom „biljni sir“ nije pravi sir – to je proizvod nastao umjetnim putem (preradom biljnih masnoća), a okus, boja i miris su dobiveni aditivima kojima je dorađen. Ovakvim procesom prerade ulja iz raznih biljaka se dobivaju tzv. transmasne kiseline koje nemaju blagotvorni učinak na organizam.

Provjerite znate li dovoljno o siru

Donosimo tri važne činjenice o siru - znate li koje su tvrdnje tačne, a koje ne?

1. Sir nastaje iz 100 % zdravih mliječnih masnoća – TAČNO

Postoji jako puno vrsta sireva, ali svi imaju jedan važan zajednički nazivnik - nastaju iz mlijeka, tj. iz zdravih mliječnih masnoća. Postotak masnoće može varirati (od posnog do punomasnog sira), ali je u pripremi dopuštena isključivo mliječna masnoća.

2. Biljni sir nema sastojaka životinjskog porijekla, odnosno riječ je o posnom siru – KRIVO

Gotovo svaki nadomjestak za sir sadrži proteine iz mlijeka (uglavnom kravljeg) i ovakav proizvod ne može biti posni. Ovi su proteini, kazeini, potrebni da bi namirnica dobila odgovarajuću teksturu i topljivost koja je poželjna u pripremi brojnih jela.

3. Kad kupujem sireve iz porodice President znam da kupujem kvalitetno i prirodno. TAČNO

President sirevi nastaju prirodnim putem iz najkvalitetnijeg mlijeka uz recepture koje osiguravaju prepoznatljiv okus i visoku hranjivu vrijednost.

Pravilna prehrana jedan je od osnovnih uvjeta snažnog i zdravog organizma. Zato odvojite vrijeme za čitanje deklaracija i odabir prirodnog i zdravog, za sebe i svoje najmilije.

Pogledajte sve novostiLactalisBH d.o.o.
Kompanija Lactalis BH danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u BiH, a svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Godišnje preradimo preko 43 miliona litara mlijeka, a 50% gotovih proizvoda plasiramo na izvozna tržišta.

Kontakt info
  
Lactalis BH d.o.o. Gradačac
  
25. novembra 5, Gradačac, BiH
  
+ 387 33 564 572
  
+ 387 35 564 550
  
+ 387 33 564 590
  
info@ba.lactalis.com
BESPLATNI potrošački telefon 0800 86 455
Instagram