X
ZATVORI
Vijesti
Četvrtak, 18.05.2023
Zaboravite na štetne bakterije - upoznajte dobre

Stalno slušamo o bakterijama koje napadaju naš organizam i štete mu, a mnogo manje se priča o onim dobim bakterijama koje nam pomažu da ostanemo zdravi i da vodimo normalan život. Ustvari, upravo to je ono o čemu trebamo voditi računa i na šta trebamo staviti fokus kako ne bismo došli u situaciju da brinemo o ovima koje štete našem zdravlju. 

Za kosti i zdravije zube

Dobre bakterije poznate su još i kao probiotici, a prvi put se pominju prije nešto više od  100 godina. Ključne su za zdravlje našeg probavnog sistema, pomažu u prevenciji karijesa, različitih oblika infekcija, smanjuju holesterol, pomažu u borbi protiv alergija i akni, ali i još puno toga. Probiotici su ustvari živi mikroorganizmi koji pospješuju zdravlje ljudskog organizma i smanjuju razvoj štetnih, patogenih mikroba. Dolaze iz bakterija mliječne kiseline prilikom proizvodnje jogurta, kefira i sira zbog čega su upravo te namirnice prirodno najbogatije ovim mikroorganizmima. 

Jeste li znali da se u ljudskom probavnom traktu nalazi stotinu milijardi živih bakterija i da njihov broj premašuje broj svih stanica u ljudskom tijelu? Dobre bakterije su te koje su zaslužne za ekstrakciju hranjivih tvari i vitamina iz hrane, te generišu energiju koja nas drži u pokretu. Zbog brzog života koji danas živimo vrlo lako se može desiti da broj dobrih bakterija padne i da pravilna funkcija našeg organizma bude narušena, a samim tim i naše zdravlje. Stoga je potrebno da u svoj organizam redovno unosimo dobre bakterije, a jedan od najboljih načina za unos dnevne doze probiotika je jogurt koji je i prirodno nalazište ovih mikroorganizama. 

Nauka kaže da je redovan unos jogurta puno više povezan sa dobrim zdravljem nego što je to slučaj sa redovnim unosom mlijeka. Blagotvoran učinak pijenja jogurta najviše će se odraziti na naše kosti, krvne žile i debelo crijevo. Kod kostiju primjećujemo niži rizik od osteoporoze i preloma, te značajno zdravije zube. Kod krvnih žila primjećujemo niži krvni pritisak, niži nivo lošeg LDL holesterola, viši nivo dobrog, te niži rizik od šećerne bolesti. U konačnici, kod debelog crijeva primjećujemo niži rizik od karcinoma. 

Danas je poznato nešto više od milijardu dobrih bakterija, a najpoznatiji i najistraživaniji soj među njima je Lactobacillus rhamnosus (LGG™). Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje i pravilnu funkciju organizma ovaj probiotik postao je glavni sastojak brojnih namirnica zdrave hrane te različitih dodataka prehrani. Upravo LGG™ je soj dobrih bakterija kojim obiluje Dukat b.Aktiv linija nutritivno visokovrijednih funkcionalnih jogurta koji sadrže kulturu LGG, vitamin B6 koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema te antioksidans - vitamin E koji doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. U b.Aktiv™ LGG nature i voćnim jogurtima krije se više od milijardu dobrih bakterija koje doprinose jačanju imuniteta i općenito odbrambenog sistema našeg organizma. Osim različitih funkcionalnih nature i voćnih okusa jogurta u b.Aktivu su razvili i prvi mliječni smoothie s LGG-om koji je nastao kao spoj b.Aktiv jogurta i pažljivo biranih kombinacija voća, povrća i žitarica. 

Prevencija raznih bolesti

Zahvaljujući mljekarskoj kulturi LGG, b.Aktiv ima višestruke blagotvorne učinke kao što su donošenje ravnoteže u radu crijeva, poboljšanje prirodne otpornosti i brži oporavak. Zahvaljujući dobrim bakterijama koje žive u probavnom traktu i potiču stvaranje zdrave bakterijske flore, ova mljekarska kultura zaštićenog naziva ima dokazanu učinkovitost u prevenciji gastrointestinalnih i respiratornih infekcija, kao i u prevenciji promjena u funkcionisanju probavnog trakta uzrokovanih primjenom antibiotika. 

Osim u prevenciji gastrointestinalnih problema, LGG se pokazao učinkovitim u prevenciji respiratornih infekcija i alergija. Rezultati nekih studija pokazali su da primjena LGG-a smanjuje incidenciju respiratornih infekcija i gornjih dišnih puteva djece. Dodatna istraživanja, provedena među mlađom populacijom, pokazala su da redovna upotreba LGG-a igra veliku ulogu u prevenciji alergijskih reakcija na hranu poput mlijeka, kikirikija te ostalih orašastih plodova.

Ukoliko želite sačuvati svoje zdravlje, bez mnogo muke, onda je probiotski jogurt b.Aktiv najbolje rješenje za vas i vaše najmilije.

Lactalis BH poznat je po svojim brendovima Dukat i Domaće blago, ali i brendovima Président, Galbani, Alpsko mleko, Sirela, Parmalat i Lactel, koje distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine. Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari  u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje  od 1.500 domaćih farmera. 

 

 

Pogledajte sve novostiLactalisBH d.o.o.
Kompanija Lactalis BH danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u BiH, a svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Godišnje preradimo preko 43 miliona litara mlijeka, a 50% gotovih proizvoda plasiramo na izvozna tržišta.

Kontakt info
  
Lactalis BH d.o.o. Gradačac
  
25. novembra 5, Gradačac, BiH
  
+ 387 33 564 572
  
+ 387 35 564 550
  
+ 387 33 564 590
  
info@ba.lactalis.com
BESPLATNI potrošački telefon 0800 86 455
Instagram