Potreban materijal za 4 osobe.
Sastojci za tijesto:
2 šolje brašna
1/2 šolje Dukat trajno mlijeko
2 jajeta
2 kašike President maslaca
1 kašika praška za pecivo
sol
Sastojci za fil:
300gr mljevenog mesa
2 kašike ulja
1 glavica sitno isjeckanog crnog luka
2 oguljena sitno isjeckana paradajza bez sjemenki
sol
biber
peršun
Sastojci za sirni namaz:
200gr pureće šunke
400gr President Zagrebački sir
50gr kiselih krastavaca
Proces rada za tijesto
Sve sastojke izmješati rukama i ostaviti da odstoji. Oklagijom razvaljati tijesto i filovati. Prije zatvaranja uštipka ivice tijesta premazati bjelancetom kako fil ne bi iscurio tokom pećenja. Žumancetom premazati gotove uštipke i peći na srednjoj jačini dok ne porumene.
Proces rada za fil:
Zagrijati ulje i pržiti meso sa lukom. Dodati paradajz, so, biber i peršun po ukusu. Pirjati dok ne ispari sva tečnost. Nakon što je fil gotov može mu se dodati tvrdo kuhano jaje.
Proces rada za sirni namaz:
Pureću šunku i krastavice isjeći na kockice i dodati President Zagrebački sir. Začiniti po želji i promješati.
Servirati sa uštipcima.