Hladna supa na bazi paradajza tradicionalno je jelo španske Andaluzije, no jednostavan način pripreme i osvežavajući, zdravi sastojci učinili su je popularnim jelom u celom svetu. Mi smo je uparili sa sirom Président Somborskom i nismo pogrešili!
Kulinarski savjet
Gazpacho se poslužuje dobro rashlađen, pa ga, neposredno prije serviranja, možete dodatno rashladiti s par kockica leda.
Papriku dobro operite, osušite te potom ispecite na roštilju ili u rerni. Pecite je 10 - 15 minuta, tj. sve dok joj ne potamni kožica. Pustite je da se ohladi i potom očistite od kožice i sjemenki.
Operite paradajz i svaki isijecite na četiri dijela.
U blenderu ili štapnim mikserom izmiješajte paradajz sa sitno isječenim parčetom hljeba.
Dodajte im sitno isječenu pečenu papriku, dvije kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja, jednu supenu kašiku balzamovog sirćeta, par listova svježeg bosiljka, malo soli i bibera i sve zajedno dobro izmiješajte.
Ako je supa pregusta, možete dodati malo vode.
Dobijenu supu stavite u frižider da se hladi najmanje sat vremena.
Prije posluživanja svakom serviranju supe dodajte na sitne kockice narezan sir President Somborska.