Priprema:
U pola šolje tople vode razmutiti kvasac sa malo šećera i brašna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira. U dubljoj posudi izmješati dvije vrste brašna, dodati origano, ravnu kašičicu soli i pripremljeni kvasac. Sipati Dukatos jogurt i ulje, dodati još malo tople vode ako je potrebno. Zamijesiti srednje meko tijesto, pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta. Tijesto prebaciti na radnu površinu, na sredinu staviti sjeckane masline i ponovo zamijesiti da se sve fino poveže. Zatim podijeliti na 4 dijela i oblikovati valjčiće ili loptice. Prebaciti ih u podmazan pleh i ostaviti da rastu još 20-tak minuta dok se rerna zagrije. Prije pečenja pogačice premazati uljem i „ištipkati“ malo makazama. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 ºC, oko 35-40 minuta.
Recept i sliku poslala: Lana Belić