Potreban materijal:
500ml B&F vrhnje za šlag
1 kesica želatina
5ml ekstakta vanilije
2 kašike sećera
4 kašike hladne vode
Voćni preliv:
200gr borovnica
20gr Dukat maslaca
1 kašika sećera
naribana korica limuna
Proces rada:
Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nadođe.
Umutiti vrhnje i šećer, kad provri skloniti sa vatre, dodati želatin i ekstrakt vanilije , te miješati dok se želatin ne istopi. Smjesu usuti u kalupe prethodno isprane hladnom vodom, nakon pola sata staviti u frižider i držati najmanje 3 sata.
U rastopljen puter usuti šećer i borovnice, te kuhati uz stalno mješanje dok voće ne omekša. Skloniti s vatre, umiješati koricu limuna i ohladiti. Ohlađenu panna cottu pažljivo prevrnuti na tanjir preliti borovnicama i poslužiti.